Μήνας που δεν έχει ρο βάλε στο κρασί νερό

Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού προγράμματος “Μήνας που δεν έχει ρο βάλε στο κρασί νερό” και του προγράμματος eTwinning “A vinery full of life and blissful moments” με θέμα το αμπέλι και το κρασί, η Β’ Λυκείου του σχολείου πραγματοποίησε διάφορες βιωματικές δράσεις.

Αρχικά ξεκινήσαμε την ενημέρωσή μας από την τοπική κοινωνία και επισκεφθήκαμε το αποστακτήριο του κυρίου Σισκούδη στα Λαγυνά. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον τρόπο που παρασκευάζεται το τσίπουρο αλλά και πως χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα του σταφυλιού ώστε να έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα τα παιδιά μαζί με τους μαθητές από τη Γεωργία και την Κροατία απάντησαν σε ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο του eTwinning. Επίσης δημιούργησαν λογότυπα του προγράμματος από τα οποία ψηφίστηκε το δημοφιλέστερο.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και στο οινοποιείο Βιβλία χώρα. Εκεί οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα σύγχρονο οινοποιείο, με χώρο γευσιγνωσίας, χώρο συνεδριάσεων, κελάρι, χώρο εμφιάλωσης. Ανακάλυψαν όλα τα επαγγέλματα που μπορούν να απορροφηθούν σε ένα οινοποιείο και είδαν από κοντά τις ποικιλίες αμπελιών. Στο eTwinning, κάθε χώρα δημιούργησε το χάρτη της τοποθετώντας σε αυτόν, οινοποιεία της χώρας.

Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκε πολυήμερη εκδρομή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί, πέρα από τις επισκέψεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, επισκεφθήκαμε το Περιβαλλοντικό κέντρο Αρχανών. Οι υπεύθυνες του κέντρου μας υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη. Μας ενημέρωσαν με κατάλληλο βίντεο για το αμπέλι και την παραγωγή οίνου στην Κρήτη. Στη συνέχεια τα παιδιά τύλιξαν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και βγήκαν στον αύλειο χώρο για παιχνίδι. Ακολούθησε μάθημα στα αμπέλια του κέντρου. Έδειξαν στα παιδιά πως κλαδεύουν το αμπέλι και πως με απλά υλικά μπορούν να δουν αν το χώμα είναι όξινο ή βασικό.

Οι δράσεις μας συνεχίζονται και σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους του eTwinning, όπου οι μαθητές ομαδοσυνεργατικά και με τη μέθοδο project ετοιμάζουν τις παρουσιάσεις τους.

Παρακάτω βλέπετε φωτογραφίες από τις δράσεις των προγραμμάτων :

Scroll to Top